top of page

You're doing it wrong!

Lieve webshops, we snappen dat social media tegenwoordig de manier is om bestaande Ć©n nieuwe klanten te bereiken. Ook instagram wordt daarvoor volop benut. Wat erg leuk kan zijn, maar wat in veel gevallen ook f*cking annoying wordt. Dus lieve webshops, lees mijn tweede instagram irritaties top 3, and learn!!

Liken, liken en nog eens liken

Pling, pling, pling. Je kent het geluidje wel als notificaties van instagram op je telefoon binnenkomen. Altijd leuk als mensen en bedrijfjes jouw foto's leuk vinden. De meeste gebruikers liken misschien een aantal recente foto's of scrollen wat terug in je feed en liken een aantal foto's die hen daarin het meeste aanspreekt.

Maar: er zijn webshops en bedrijven die daadwerkelijk tientallen foto's als een malle achter elkaar liken. Heel irritant, doe dat niet. Zeker niet als je het niet van plan bent om het account waar je al die foto's leuk vindt, daarna ook daadwerkelijk te gaan volgen. Huh, je vond me toch zo leuk? Al die foto's? Maar niet leuk genoeg om te volgen? Hoe zit dat nou precies?

Stomme comments

Voor het algoritme, en daarmee voor het bereik van je account, is het fijn als je zinvolle comments onder je post krijgt. Zinvolle comments dus. Die slaan op de foto die je deelt of de tekst die daarbij hoort.

De gemiddelde instagrammer zit niet op jouw (automatisch gegenereerde) comments te wachten zoals: 'hey there', 'love the pic', 'hey leuk', of: 'all of your posts are asewome, just know you have a lof of big fans out there!'

Gewoon niet doen. Allereerst zal instagram je op een gegeven moment zien als een 'robot' en geen serieuze gebruiker. Instagram wil alleen serieuze gebruikers en als zij denken dat dat niet zo is, dan kan dat voor je eigen account negatieve gevolgen hebben. Voor je algoritme (en daarmee je eigen zichtbaarheid en vindbaarheid) en het kan zelfs leiden tot een shadow ban (alleen accounts die je volgen kunnen jouw posts zien).

Massa samenwerking

Als blogger of actieve instagrammer krijg je regelmatig verzoeken of je een bepaald product zou willen gebruiken en foto's ermee op instagram wilt delen. Erg leuk! En ook best een eer als het gevraagd wordt door een aanbieder van een product waar je echt achterstaat. Vervolgens besteed je tijd en aandacht aan de foto's van het product en/of je schrijft een leuke review op je blog.

Zo jammer is het dan om vervolgens er achter te komen dat er nog een heel leger aan bloggers is benaderd en je het product in heel veel feeds voorbij ziet komen. Ik snap dat je een breed publiek wilt bereiken. Maar geef het gewoon even aan bij de vraag om samenwerking.

Meestal wacht ik in die gevallen even tot de 'storm is gaan liggen' voordat ik er wat over post op mijn blog en instagram. Sorry, dan moet je als webshop/bedrijf heel even geduld hebben!

Verder

In mijn vorige blog over instagram irritaties benoemde ik het continue volgen en ontvolgen. Sorry lieve webshops, ook dat levert meer irritatie op dan liefde. Dus doe dat ook niet! En oja, vergeten jullie niet even te vragen of je een foto mag delen (op instagram, op facebook of je website) ook al staat jouw product erop en/of ben je erin getagged? Dank u!

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
Er zijn nog geen tags.
FEATURED POSTS
INSTAGRAM GALLERY
ARCHIVE
bottom of page